Doorgroeien van Event Security Officer naar Algemeen Beveiliger

Ik ben Nathasja Bouman, 44 jaar en woonachtig in Denekamp en moeder van 4 kinderen. Ik houd van uitstapjes maken, nieuwe mensen ontmoeten en knutsel graag. Ik ben jarenlang vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis en draai daardoor al een aantal jaren in de evenementenwereld mee.

Tijdens de evenementen van het Rode Kruis werkte ik veel samen met beveiligers. De beveiliging leek me een fijne toevoeging tijdens evenementen. Na een gesprek met verschillende beveiligers werd ik steeds enthousiaster en heb ik gelijk online gesolliciteerd en voor ik het wist zat ik in de interne opleiding tot Event Security Officer.

Mijn eerste inzet was bij een voetbalwedstrijd en werd goed begeleid door mijn collega’s. De diversiteit van de inzetten vind ik fijn. De ene week een voetbalwedstrijd, en zomaar de volgende inzet een muziekfestival of een concert. Wat ik wel merk is dat je als beveiliger altijd je geduld moet bewaren. De meeste mensen accepteren het wel als je ze aanwijzingen geeft, maar soms er zijn er altijd een aantal personen die je wat vaker aan moet spreken.

Ik heb al verschillende diensten gehad, van het bewaken van een noodhek, frontstage/backstage bij een optreden tot stand-by lopen over evenementen terreinen. Die laatste 2 liggen mij het beste, omdat je dan ook veel interactie met het publiek hebt en dat maakt het werk ontzettend leuk. Tijdens de praktijkdagen werd ik  goed begeleid door ervaren collega’s. Ik kon altijd vragen stellen en mijn collega’s gaven graag uitleg, waarom ze op een bepaalde manier in een bepaalde situatie handelen. De collegialiteit binnen de NSSG is heel groot, iedereen staat voor elkaar klaar. Je doet de inzet tenslotte ook met elkaar en niet ieder voor zich.

Ik zou zeker de opleiding Event Security en het werk aanbevelen. Het is een leuke baan en goed te combineren met ander werk en bijvoorbeeld een gezin. Vooral mijn eigen planning bepalen sprak mij zeer aan, omdat je per inzet ook aan kunt geven of je wel of niet beschikbaar bent. Hier wordt heel goed rekening mee gehouden en kan zo mijn prive prima afstemmen op mijn werk.

Ik wil graag verder in de wereld van beveiliging en veiligheid en ben inmiddels dan ook begonnen met de opleiding tot algemeen beveiliger bij het Landstede te Zwolle.

Als beveiliger in opleiding ben je vanaf de eerste dag aan een praktijkopleider binnen een erkend SBB leerbedrijf gekoppeld en heb ik mijn plek binnen NSSG gevonden. National Safety Security Group is een door het SBB erkend opleidingsinstituut voor beveiligingsopleidingen. Om als beveiliger te mogen werken heb je een opleiding op niveau 2 nodig. Dit wordt ook wel het “diploma Beveiliger II” genoemd. Vroeger heette dit Algemeen beveiligingsmedewerker (ABM). De nieuwe opleiding Beveiliger II besteedt ten opzichte van ABM meer aandacht aan rapportage, sociale en communicatieve vaardigheden en ICT-gebruik. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Je kunt als algemeen beveiliger op verschillende plekken werken, van evenemententerreinen tot kantoren. Bijvoorbeeld als objectbeveiliger, evenementenbeveiliger, luchthavenbeveiliger, detentietoezichthouder, mobiele surveillant of winkelsurveillant. Je opent en sluit gebouwen, loopt onder meer algemene, brand- en sluitrondes, overdag en ’s nachts. Je leert hoe je toegangscontroles uitvoert, controlerondes loopt en hoe je incidenten zoals diefstal, brand en ongevallen voorkomt. En wat je moet doen als deze zich toch voordoen. Je leert wat je rechten en plichten zijn. Wat mag je wel en niet doen, wat is een overtreding en wat is een misdrijf? Ik heb vrijstelling gekregen voor het vak Werken binnen wettelijke kaders omdat ik mijn Event Security certificaat al had behaald tijdens mijn opleiding Event Security bij NSSG.

Wat is nu het verschil tussen een Event Security officer en een algemeen beveiliger?

Heel simpel, je mag veel meer werkzaamheden doen als algemeen beveiliger. Als Event Security Officer mag je namelijk alleen werken op evenementen waar een evenementenvergunning voor is afgegeven. Ik draag als algemeen beveiliger nog steeds hetzelfde uniform als Event Security Officer.

Hoe kun je dan zien hoe een beveiliger gecertificeerd is?

Nou, aan zijn of haar beveiligerspas. Ik ben nu in het bezit van een blauwe beveiligerspas event security en voor mijn praktijkstage als algemeen beveiliger heb ik een groene beveiligerspas in mijn bezit. Zodra ik de opleiding tot algemeen beveiliger heb behaald krijg ik een grijze beveiligerspas.

Kom gerust langs voor een bak koffie op ons kantoor in Enschede

Contact formulier