Van iets proberen mee te smokkelen tot fantastische uitgedoste festivalgangers

Mijn naam is Ronny Beens, 53 jaar, vrijgezel en woonachtig te Enschede. Ik ben fulltime werkzaam als allround medewerker goederenontvangst/ reachtruck chauffeur bij de Plus Retail Oost BV te Haaksbergen. Muziek is een grote passie van mij, ik bezoek zelf ook graag festivals en concerten. Samen met een aantal vrienden ben ik ook vaak te vinden bij voetbalwedstrijden en ga natuurlijk ook wel eens op stap, meestal als ik niet in de evenementenbeveiliging moet werken. Ik kan mijn eigen werkplanning bepalen en dat is natuurlijk ontzettend handig.

Hoe ben je aan deze baan als event security officer gekomen?

Daar ik veelal weekends tijd over had en wel iets voor naast mijn vaste baan zocht, kwam ik via een collega, die reeds als beveiliger werkzaam was, een advertentie van NSSG tegen. Ik heb een informatie avond bezocht en werd ontzettend enthousiast, voor ik het wist zat ik in de interne opleiding tot event security officer.

Qua opleidingen kan ik niet veel overleggen, ik ben meer een praktijk mens. Dan moet je denken aan hef/Reachtruck cursussen, BHV cursus, interne weerbaarheidstraining. Wel heb ik mijn ESO cursus gevolgd bij NSSG en ben in 1 keer geslaagd voor de te volgen 2 modules. Gedurende 5 lesavonden werd er lesgegeven voor een kleine groep. De les avonden waren altijd een mix van gezelligheid maar zekers ook flink doorbijten qua stof, het deel wettelijke kaders, dat was echt drie vier keer doorlezen voordat het kwartje viel, maar uiteindelijk kwam het dus allemaal goed.

Voor hen die met de gedachten spelen of Event Security iets voor hem of haar is …ik zou zeker eens contact opnemen, want uiteindelijk is het alle moeite en energie die je er in steekt meer dan waard.

Wat moet je echt goed kunnen om dit beroep uit te oefenen?

Flexibel , doortastend en leergierig. Zo maar wat kenmerken die je toch wel moet bezitten binnen ons beroep. Mijn eerste praktijkdag was tijdens een groot evenement. Ik keek mijn ogen uit, wat een mensenmassa! Maar ik was meteen verkocht. Het leukste was en is nog steeds…met een goed team iets neerzetten waardoor de bezoekers een toffe tijd hebben. Als zij genieten, doe ik dat ook namelijk.

Ervaar je wel eens lastige situaties die je hebt moeten oplossen?

Waar een grote mensenmassa plezier heeft, is er soms een hele kleine groep die dat probeert te voorkomen. Wat ik geleerd had tijdens de opleiding komt dan vaak goed van pas, kordaat optreden en met woorden tot een oplossing komen. Geen lange discussies maar snel doorpakken op een manier waarbij de andere bezoekers niks in de gaten hebben…daar streven we naar. Qua posities kan ik wel zeggen dat ik overal gestaan heb: Mainstage, nooduitgang, EHBO post, entree, maar ook standby lopen hoorde er bij. Alles heeft zo zijn charme, tenslotte bestaan er geen onbelangrijke posities. Als ik echt moet kiezen dan vind ik het werken bij de entree het allerleukst.

Beveiligingswerk alleen voor mannen? Nee hoor, een groot deel van onze beveiligers bestaat uit sociaal en communicatief vaardige supervrouwen die hun mannetje staan!

Freshtival, de Zwarte Cross, het Airforce Festival, de Profronde van Almelo, de Enschede Marathon, zomaar een kleine greep uit mijn 2 jaar als evenementenbeveiliger. We hebben een ontzettend leuk team, waar iedereen gelijk is, we klaren samen de klus! Over de samenwerking binnen NSSG kan ik kort zijn , één taak één team. Met elkaar zetten we altijd een goede klus neer op grote events ondersteund door ervaren centralisten.

Iedereen die nieuw binnen komt voelt zich meteen thuis. Je leert in het begin van anderen en die kennis geef je weer door. Ik en ook alle anderen weten dat ze altijd bij de ervaren collega’s terecht kunnen. Ik zou de opleiding zeker aanraden aan vrienden en vrienden van vrienden. Je hebt veel afwisseling en ik kan mijn eigen planning bepalen, om op de mooiste feestjes van het land te mogen werken. Een aantal keren per jaar sluiten we met onze groep aan bij diverse meerdaagse festivals en blijven we vaak in de buurt van de werklocatie slapen.

NSSG heeft als kracht de juiste mensen op de juiste plek te gebruiken. Daarom stond ik vooral in het begin veelal op vaste posities, voordeel is dan wel dat je veel mee maakt van het event en je hebt veel interactie met bezoekers. Opeens werd ik gebeld door 1 van de directieleden: “Ronny, heb jij interesse om als coördinator entree aan de slag te gaan? Zonder aarzelen zei ik ja”. Proberen kan altijd, en nee is vaak zo definitief. Ik werd de eerste keren op die positie echt goed begeleid door ervaren krachten en klaargestoomd met tips en trucs, vooral door mijn collega Paul van Veen.

Ik sta nauw in contact met organisatie, politie en natuurlijk mijn eigen collega’s.

Het is nogal wat om 30.000 bezoekers langs je heen te krijgen bij de entree. Dan heb ik het nog niet eens over de uitloop van een festival, want de bezoekers gaan er natuurlijk ook weer uit. Nu na alweer wat events draai ik mee als sectorleider entree en dat bevalt me echt goed. Ik weet nu al wel dat ik daar op mijn plaats ben. Op die positie maak je genoeg mee, van iets proberen mee te smokkelen tot fantastische uitgedoste festivalgangers. Al met al een juiste keus deze functie te aanvaarden en hoop het nog lang te doen, ik heb er zin in.

Ik zou iedereen aanraden om voor NSSG te komen werken, en heb je nog geen papieren om te werken? De cursus Event Security Officer is bedoeld voor mensen die op basis van oproep als evenementenbeveiliger willen werken. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt of wat je huidige beroep is.

Stel je voor, je werkt in een bakkerij, rijdt op de vrachtwagen of je zit de hele dag achter je bureau en je wilt er iets naast doen. Het vak evenementenbeveiliger is prima te combineren, aangezien jij jouw eigen planning bepaald. Wie weet werken wij binnenkort wel samen op bijvoorbeeld de Zwarte Cross.

Meer blogs van mijn collega’s vind je hier.

Contact formulier