"Ik heb ook zeker mijn streken"

Mijn naam is Sandra Haveman, 46 jaar,  getrouwd, trotse moeder van een zoon en dochter. Ik ben woonachtig in Overdinkel en mijn hobby’s zijn africhting in hondensport en fotografie. Als jong meisje wilde ik bij de politie en heb de testen positief doorlopen in Arnhem. Vervolgens werd ik opgeroepen voor een sollicitatiegesprek en heb destijds uiteindelijk zelf de stap niet gezet omdat ik mij in enkele zaken niet kon verenigen. Kort daarna ben ik samen met mijn man samen gaan wonen en ben ik bij diverse bedrijven gaan werken in de productie.

Er kwam onrust omhoog, was dit nou iets wat ik mijn hele leven wilde doen? Niets van wat ik tot die tijd heb gedaan paste in mijn straatje. Ik wilde de productie niet meer in,  ik wilde met mensen werken. Maar waar dan? En waar lagen mijn interesses? Wat mij al jaren interesseerde was iets met jong volwassenen op sociaal pedagogisch vlak met coördinerende taken, maar daar heb je wel je nodige diploma’s voor nodig.

Op Facebook kwam ineens een oproep voorbij: Opgeleid worden tot evenementenbeveiliger bij N.S.S.G.

Dit leek mij wel wat en ik heb direct gesolliciteerd! Voordat ik het wist zat ik na een oriënterend gesprek in de opleiding van 5 lesavonden in Enschede. Ik deed de verkorte opleiding samen met nog een aantal cursisten en moest de les banken weer in. Vanaf de eerste les wist ik het zeker!

Dit is waar ik naar zocht en wat ik altijd wilde! Beschik jij over de juiste skills?

Op de eerste les avond kreeg ik de lesboeken uitgereikt en werd er nogmaals besproken hoe het opleidingstraject in zijn werk ging. Al snel doorliepen we per hoofdstuk samen met de docenten de lesstof om goed voorbereid naar het theorie examen te gaan waar ik in 1 keer ben geslaagd voor de modules Event Security en Werken Binnen Wettelijke Kaders. Ik vond het ontzettend mooi om te zien dat er met veel passie les werd gegeven en de zwarte letters op papier heel duidelijk werden uitgelegd.

Nou kom maar op met de praktijk dacht ik! Toen ik voor de eerste keer mijn uniform aantrok was ik best zenuwachtig. Gelukkig viel mij direct op dat ik prettig werd opgevangen door collega’s die al gecertificeerd waren en door de praktijkbeoordelaars. Samen (be)leven, werken en ontwikkelen en dat jij ervoor kunt zorgen dat publiek veilig thuis komt na een evenement.

Dat jij weet dat wanneer je sterk bent dit niets met spierballen te maken heeft!

Bij N.S.S.G. ben ik goed op mijn plek,  hier staat gastheer en gastvrouw zijn op de eerste plaats, waarbij communicatie zeer belangrijk is, hiermee valt al heel veel op te lossen. Soms moet je anticiperen om alles in goede banen te leiden. Inlevingsvermogen, flexibiliteit en mensenkennis zijn ook van groot belang, maar ook een gezonde dosis humor is belangrijk, want geen inzet is hetzelfde. Dat praktijk en theorie niet altijd samengaan weten we allemaal, je kunt dus dingen tegenkomen die niet in het boekje staan, voor mij is dat een leuke uitdaging om telkens weer de beste oplossing te vinden.

Stand-by lopen vind ik erg leuk om te doen, je voorziet je collega’s van drinken bij warm weer, je lost ze af,  opstootjes proberen we te sussen, je krijgt diverse oproepen en wordt op meldingen afgestuurd. Maar je bekijkt ook de vrolijke menigte. Als we een vermoeden hebben dat het met iemand niet helemaal goed gaat komen wij ook even checken en als het nodig is zorgen wij ervoor dat er de nodige hulp komt.

We werken hard, maar een dolletje kan ook gewoon op de werkvloer

Ik heb ook zeker mijn streken, op het rennerskwartier van de Zwarte Cross stond een caravan met jongeren waarvan het raampje open stond. 1 jongen werd net wakker en ik vroeg hem of hij goed geslapen had en of hij het leuk had gehad. Na een kort gesprek vroeg ik hem om zijn medewerking om even niets te zeggen en dat ik zijn kameraad wakker wilde maken. Ik klopte op het raam en zei; goedemorgen! Er kwam beweging in, toen nog iets harder,  goedemorgen beveiliging! Deze jongen was wakker,  uh….. beveiliging? De andere knapen hadden de grootste lol. Vervolgens vroeg ik of er nog vuilniszakken nodig waren en of ze de boel op wilden ruimen voordat ze zouden vertrekken, antwoord; ja mevrouw gaan we doen en eerlijk is eerlijk,  deze jongens hebben het keurig opgeruimd!

Door onze manier van werken maak je kennis met vele discliplines, ook buiten je vakgebied

Bij de entree controle is het vaak hard doorwerken, vooral wanneer er al een lange rij staat. Ik maak er een sport van om mensen die vinden dat ze te lang in de rij hebben gestaan met een glimlach op het terrein te krijgen. Bij festivals waar ook kinderen mogen komen,  doe ik vaak nog even de “boks” vaak zie je die koppies bij het zien van die zwarte kleding dragende mensen ontdooien, helemaal leuk is het wanneer de moeder er achteraan gerend komt en roept,  ik wil ook een boks! Juist de persoonlijke contacten die je opdoet met bezoekers en collega’s maakt het werk ontzettend leuk!

Krijg jij energie van het contact maken met mensen?

Zo heb ik bij een groot festival ook met een aantal collega’s  mensen moeten verwijzen naar, parkeerplaatsen,  kiss & ride en bus pendel. Iedereen wou natuurlijk snel naar huis en dat heeft nogal wat begeleiding gekost met een slokje op. Ik merk dat ik als vrouwelijke beveiliger misschien nog wel meer zaken voor elkaar krijg dan de mannelijke beveiligers welke bij National Safety Security Group werkzaam zijn. We werken niet alleen met teams bestaand uit mannen, juist de combinatie man/vrouw wordt veel gepland en dat werkt!

We hebben plezier in wat we doen, want we doe het samen

Wat mij ontzettend leuk lijkt is om iemand een eindje mee te nemen in zijn/haar praktijk periode en tijdens stand-by ervaring en kennis delen door vragen te beantwoorden en uitleg te geven, immers zo ben ik ook gestart. We zijn met een groot aantal collega’s en ik vind de sfeer onderling hartstikke leuk en leer ontzettend veel van de collega’s welke al jarenlange ervaring hebben. Als evenementenbeveiliger kom je op meest grootse evenementen met verschillende doelgroepen op verschillende locaties, zoals Zwarte Cross, Freshtival maar ook de festivals op de Universiteit Twente en grote festivals op Vliegbasis Twente. Ik draaide voor het eerst op de vliegbasis, wat een super mooie locatie voor evenementen!

Ik draai ontzettend veel uren, bepaal mijn eigen planning en werk op plekken waar het altijd feest is

Ondertussen val ik ook in als nachtportier bij 2 hotels. Ik heb nu diverse diensten gedraaid bij het Huis van Bewaring in Almelo en bij Resort Bad Boekelo. Ik kan mijn eigen tijd qua planning indelen in overleg met de dienstplanner en heb zo een mooie afwisseling in de diensten. Op zaterdag 3 augustus vond het Airforce Festival plaats en had aangegeven bij de dienstplanner dat een coördinerende rol bij de entree mij ook wel zou passen. Na zelf diverse keren bij de entree controle te hebben gestaan, stond ik met mijn ervaren collega Ronny achter de collega’s om diverse zaken bij de inloop op te lossen. Je moet wel houden van de combinatie vrijheid en verantwoordelijkheid. “Lijkt het je wat, kom dan achter die telefoon weg en schrijf je HIER in voor de verkorte opleiding!”

CV Uploaden