“Kijk mama, van die meneer heb ik een ijsje gekregen toen ik jou kwijt was!”

Ik ben Jerome en vanaf 2015 werkzaam bij National Safety Security Group NSSG. Sinds kort ben ik van baan geswiched. Ik was werkzaam bij T-Mobile en werk nu bij de Universiteit Twente in Enschede. Daarnaast geef ik samen met een goeie vriend van mij Kids Street Defense. Dit is een zelfverdediging sport waarbij kinderen een hoger zelf respect krijgen, waar kinderen zich leren te verdedigen en waar kinderen ook lekker kunnen bewegen. Kinderen komen bij ons trainen en ontpoppen zich als kind met eigen waarde en die voor zichzelf op durft te komen.

Via een collega heb ik destijds vernomen dat er een vacature open stond bij NSSG waarbij je vooraf de opleiding ESO kon volgen. Aangezien ik de beveiliging altijd al fascinerend en interessant heb gevonden, ben ik mijn sollicitatie brief gaan schrijven en werd ik uitgenodigd op gesprek. Dit resulteerde dat ik mijn eerste stap binnen NSSG had gezet en de opleiding mocht volgen. Ik heb de ESO lessen gevolgd, thuis de boeken ingedoken met als eind resultaat dat ik met Oud & Nieuw op de brug stond van mijn stad Rotterdam tijdens het Nationaal vuurwerk. Mijn jaar kon niet beter beginnen!

Na de middelbare school heb ik de opleiding Audio Visueel gevolgd waarbij ik ben afgestudeerd als video editor. Daarnaast een aantal ICT gerelateerde certificaten behaald, waaronder Apple en Microsoft certificaten. Naast de opleiding ESO, die ik vanuit NSSG heb ik gevolgd, hebben ik en veel van mijn collega’s ook de kans gekregen om een BHV Cursus te volgen. In mijn optiek is dit een hele mooie maar ook een goede combinatie als beveiliger. Vaak ben je als beveiliger vrijwel als eerste bij een situatie waarbij BHV van pas kan komen. Daarnaast word je door bezoekers van evenementen ook vaak als eerste aanspreekpunt gezien waarbij BHV van pas kan komen.

Ik ben van mening dat je meerdere dingen goed moet kunnen en dat je bepaalde competenties nodig hebt om dit vak goed uit te oefenen. Om te beginnen staat gastheerschap voorop dus moet je goed met mensen om kunnen gaan, weten hoe je bepaalde doelgroepen moet benaderen en hoe je ze te woord moet staan. Daarnaast moet je alert zijn, niet opletten kan cruciaal zijn voor een situatie die zich kan voordoen. Geduld is ook zeker iets dat je op moet kunnen brengen waarbij een grapje op z’n tijd wonderen doet. Het ene groepje jongens loopt vrolijk naar de uitgang terwijl dat andere groepje meiden als doel hebben gesteld dat ze als aller laatste het terrein willen verlaten. Wanneer een collega dan een van die meiden over z’n schouder gooit en meeneemt naar de uitgang volgen de andere meiden met pijn in hun buik van het lachen.

Wanneer je alert bent, wanneer je durft te handelen en wanneer je preventief vooruit kijkt sta je al met 1-0 voor. Wanneer je dan ook nog goed met mensen om kan gaan ben je al een heel eind op de goede weg. In de evenementen beveiliging werk je als één team om het evenement tot een goed einde te brengen. Je zou het kunnen zien als een potje voetbal. Of je nou spits bent of keeper, of je nou goed kunt voorzetten of dat je goed kunt verdedigen, elke persoon binnen het team heeft een rol en wil winnen. Zo is dat ook op een evenement. Of je nou op de CP zit, of je nou op een vaste positie staat of dat je stand-by loopt, elke positie is van belang en is belangrijk om het evenement goed te laten eindigen met als doel een veilig evenement voor iedereen.

Elk onderdeel zou een uitdaging moeten zijn, bij elk evenement opnieuw. Voor mij, als supervisor, zit de uitdaging vooral in het aansturen van mijn collega’s maar ook in het ondersteunen van collega’s. Daarnaast vind ik ook het stand-by lopen een uitdaging. Je staat bezoekers te woord waar bijvoorbeeld de toiletten zijn, waar ze naar toe moeten om hun verloren telefoon op te halen of waar ze muntjes kunnen kopen. Daarnaast ben je ook continu alert, je kijkt om je heen naar situaties die kunnen ontstaan of je bent aanwezig bij lastige situaties ter ondersteuning. Je bent op dat moment het oog voor de CP.

Ik heb meerdere leuke ervaringen gehad; kleine kinderen die kwijt waren en die dan herenigd worden met hun ouders.

Op dat soort momenten voel je de dankbaarheid van jouw aanwezigheid en hoor je even later: “Kijk mama, van die meneer heb ik een ijsje gekregen toen ik jou kwijt was!” Je hebt wel eens vaker lastige situaties maar de situaties met drugs gebruik blijven in mijn ogen het lastigst. Je hebt dan te maken met mensen die niet meer “normaal” reageren, soms zelfs buiten bewust zijn en waarbij hun vrienden of vriendin in paniek verkeert. Daarnaast heb je nog de omstanders die komen kijken wat er aan de hand is. In dit soort situaties werk je heel nauw samen met de collega’s van de EHBO. Deze collega’s ontfermen zich over het slachtoffer terwijl wij zorgen voor een goede werkbare situatie. Omstanders op afstand houden, EHBO en het slachtoffer afschermen en proberen om die paniek situatie weer om te buigen naar rust. En uiteindelijk, waar nodig, de collega’s van de EHBO en het slachtoffer escorteren naar de EHBO post.

Het leukste aan NSSG vind ik wel de saamhorigheid binnen het bedrijf. Je merkt bij alle collega’s dat het teamspelers zijn en dat ze allemaal met de neus de zelfde kant op wijzen om het evenement tot een goed einde te brengen. Dit is als supervisor goed om te zien dat de collega’s op die manier alles voor elkaar over hebben. Daarnaast worden alle nieuwe collega’s meegetrokken door de “oude garde” waardoor ze eigenlijk direct al goed in de groep vallen. Hierdoor zullen de nieuwe collega’s zich eerder thuis voelen bij NSSG en ook meer zelfvertrouwen krijgen in hun eigen kunnen en doen. Je merkt dat de nieuwe collega’s veel vragen hoe je zou handelen in bepaalde situaties of de vraag stellen “wat zou je doen als..”. Hierdoor merk je dat nieuwe collega’s zeer leergierig zijn. Daarnaast is elke dag weer een nieuwe leerschool voor iedereen. Elke dag leer je opnieuw van elke collega en de ervaringen neem ik weer mee naar de volgende klus.

Er zijn ook veel vrouwen werkzaam in onze organisatie. Mijn partner en ik hebben elkaar leren kennen via het werk. De Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland stelde haar al eens enkele vragen.

Wij zijn op zoek naar gecertificeerde collega beveiligers. Ben je in het bezit van het diploma beveiliger of certificaat Event Security Officer? Waar wacht je nog op? Stuur een e-mail en je wordt snel uitgenodigd voor een oriënterend gesprek en wie weet werken wij binnenkort samen. Het is ook mogelijk om een verkorte interne opleiding tot Event Security Officer te volgen. Lijkt jou dit leuk? Bekijk dan DIT artikel eens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

supervisor_account
Academy

Onze academy heeft een ruim aanbod aan trainingen