Opening festival seizoen ook voor zakkenrollers!

Bij de festivals komen niet alleen liefhebbers. Helaas is het ook een gelegenheid voor bijvoorbeeld zakkenrollers. Zakkenrollers op festivals; afgelopen zomer was het een hot topic. Bezoek jij een festival en wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van een zakkenroller? Met onderstaande tips wordt de kans in ieder geval een stuk kleiner. Zakkenrollers opereren vaak in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Meestal zijn het groepen van minimaal drie personen, waarbij één iemand jou afleidt, een ander je zakken rolt en een derde de buit in bewaring houdt. De dieven lopen met aangepaste broeken met meerdere zakken aan de binnenkant, zodat zij veel telefoons tegelijk kunnen opbergen. En als die zakken te vol raken, gooien ze de buit gewoon in een tas over het hek, naar hun medeplichtigen.

1. Neem niet meer mee dan je nodig hebt.
Hoe meer spullen je bij je hebt, hoe moeilijker je deze kunt opbergen. Op die manier wordt het een makkelijke prooi voor zakkenrollers. Probeer zoveel mogelijk achter een rits te bewaren. Uit een open zak kan makkelijk gestolen worden, zowel aan de voor- als achterkant van je broek. Draag je een schoudertas met een klep/sluiting? Draag deze dan kruiselings met de sluiting naar je lichaam toe.

2. Let goed op als onbekenden je zomaar aanraken of aanspreken.
Als een onbekende je de tijd komt vragen, u een duw geeft of een vuurtje of de weg vraagt, kijk dan goed om je heen. Het kan zijn dat het een afleidingsmanoeuvre is voor één van zijn compagnons. Hetzelfde geldt als iemand per ongeluk mayonaise over je heen morst of over je heen ast; maak het dan zelf schoon en wijs hulp gewoon af. Pas ook goed op bij moshpits en dergelijke. Mocht het er ineens helemaal wild aan toe gaan, let dan extra goed op. Als allemaal mensen om je heen lopen te springen en te duwen is de kans groot dat je je telefoon verliest, of dat deze snel uit je zak wordt geplukt. zorg dat je je tas vasthoudt als iemand vraagt om een foto te maken! Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.

3. Een goed begin is het halve werk.
Zakkenrollers kiezen altijd de “makkelijke” slachtoffers uit. Als je laat blijken dat je goed op je spullen let, wordt de kans kleiner dat je als prooi eindigt voor de zakkenrollers. Let extra op in de rij voor een kassa of een andere plaats waar veel mensen dicht bij elkaar staan. Vaak worden tassen gestolen die onder de tafel of stoel liggen. Houd bij voorkeur de riem van je tas bij de hand of maak die vast aan je stoel. Laat je spullen niet “even” achter, ook niet om snel wat aan de barman te gaan vragen of naar het toilet te gaan.

4. Als je telefoon of portemonnee daadwerkelijk is gestolen, probeer dan de dief goed te omschrijven.
Hoe duidelijker het signalement, hoe groter de kans dat de dader gevonden kan worden. Hoewel je op het moment zelf misschien denkt van niet; er is een kans dat je de telefoon nog terug krijgt. Ga naar de beveiliging en probeer de dader (indien mogelijk) zo goed mogelijk te omschrijven. Misschien ben je wel getuige van een diefstal bij een ander. Maak dan altijd een foto van de dader als je de kans krijgt. Ga zeker niet zelf de held uithangen. Vaak heb je te maken met bendes die je zonder pardon van achter bespringen en in elkaar slaan. Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

5. Hou je telefoon stevig vast als je staat te Whatsapp-en of te bellen. 
Als je niet uit kijkt wordt je telefoon namelijk zo uit je handen getrokken. Dus helemaal als je naar je scherm staat te staren om te ontcijferen wat er in je berichtje staat, hou je telefoon dan tenminste altijd goed vast. Installeer track en trace software op de mobiele telefoon, tablet of laptop.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

security
Event Security

Heeft u beveiliging nodig voor uw festival?